Idei pentru amenajarea unui colț al grădinii

Idei pentru amenajarea unui colț al grădinii

În aproape fiecare grădină există cel puţin un colţ ce este mai mult sau mai puţin atractiv decât celelalte. Indiferent de stilul general adoptat, designul colţurilor grădinii nu trebuie neglijat. Ele pot micşora farmecul grădinii dacă rămân goale sau, dimpotrivă, pot crea un aspect estetic armonios în zona exterioară a locuinţei, dacă sunt frumos amenajate. În acest articol vom dezvălui câteva idei interesante despre modul cum să creăm un colţ al grădinii cât mai frumos. Fie că este vorba de o zonă confortabilă de şedere, de o caracteristică de apă sau de o plantaţie luxuriantă, sperăm să găsiţi măcar o idee potrivită ca inspiraţie.

Un loc de şedere relaxant într-un colţ al grădinii

O zonă confortabilă de şedere este probabil cea mai populară modalitate de a proiecta un colţ de grădină neutilizat. În acea locaţie, grădina este cel mai bine protejată de vânt şi de ochii curioşilor, deoarece gardul sau peretele limitrof păstrează intactă intimitatea colţului respectiv faţă de influenţele externe. În definitiv, nu aveţi nevoie de prea multe lucruri pentru a crea o zonă frumoasă de şedere. Câteva piese de mobilier confortabil de grădină şi, probabil, o protecţie împotriva soarelui canicular, cum ar fi o pergolă, vor fi mai mult decât suficiente.

Dacă în colţul grădinii există copaci înalţi, atunci protecţia suplimentară faţă de razele soarelui este de obicei inutilă. Copacii îşi întind umbra peste zona de şedere, transformând-o într-o locaţie perfectă pentru numeroasele zile caniculare de vară. Totuşi, caracteristica complet umbroasă pentru un loc de şedere într-un colţ al grădinii nu este de dorit. Locaţia perfectă pentru o zonă de şedere trebuie să fie însorită sau parţial umbrită, deoarece umbra poate fi generată ulterior, în timp ce expunerea razelor solare nu o poţi schimba.

Alegerea scaunelor locului de şedere nu numai că joacă un rol major în realizarea propriului dvs. confort, ci va afecta aspectul întregii grădini. De exemplu, cu o masă de grădină şi câteva scaune din fier forjat, puteţi adăuga o notă romantică spaţiului exterior. Pe de altă parte, o canapea construită din paleţi de lemn induce un farmec rustic accentuat şi se asortează perfect într-o grădină naturală. Iar dacă optaţi pentru un decor modern al grădinii, este îndeajuns o canapea pe colţ din ratan şi o măsuţă de cafea potrivită.

Şezlongurile sunt obligatorii într-un colţ al grădinii

Chiar dacă aveţi doar o grădină de mici dimensiuni, asta nu înseamnă că nu puteţi să o transformaţi într-o zonă de retragere, pentru a vă relaxa şi a vă odihni. Un exemplu poate fi găsit în imaginea de mai jos. Deşi spaţiul disponibil în această grădină este limitat, s-a reuşit combinarea unei zone de relaxare cu multe accesorii de decor şi plante naturale.

În cazul când consideraţi că şezlongurile sunt destinate doar pentru zona din apropierea piscinei, greşiţi. Chiar şi într-o grădină naturală, vă puteţi relaxa foarte bine pe un şezlong confortabil. Dacă restul grădinii este plin de plante, paturi de flori, arbuşti sau copaci, puteţi transforma acel colţ al grădinii într-un adevărat sanctuar.

Instalarea unui şemineu într-un colţ al grădinii

Dacă intenţionaţi să construiţi un şemineu în spaţiul exterior locuinţei, atunci colţul grădinii este o locaţie potrivită pentru aceasta. Puteţi delimita zona destinată şemineului, şi o puteţi înconjura pentru siguranţă, de exemplu, cu nisip sau pietriş. Astfel, se va crea o delimitare clară între diferitele zone din spaţiul respectiv.

Grătar sau mini-bar într-un colţ al grădinii

Puteţi utiliza spaţiul grădinii dvs. în scopuri diferite. Unii optează pentru plantaţii luxuriante şi abundenţă de verdeaţă, în timp ce alţii optează pentru o grădină socială confortabilă. În aşa-numita „cameră de zi în aer liber” puteţi organiza petreceri în familie sau cu prietenii şi vă puteţi bucura de vremea frumoasă din perioada de primăvară, vară şi chiar toamnă. Într-o astfel de grădină socială, poate fi proiectat un mini-bar sau o zonă de grătar exact într-un colţ al grădinii. Aici, atât zilele de weekend, cât mai ales serile din sezonul cald sunt mai distractive şi mai relaxante.

Un colţ al grădinii – locaţia potrivită pentru cadă cu hidromasaj

Instalarea unei căzi cu hidromasaj în grădină, înseamnă crearea unui punct focal. Dacă plănuiţi o astfel de „mică infuzie de lux” în aer liber, atunci colţul grădinii este locaţia perfectă pentru aceasta. Colţurile sunt considerate zonele cele mai private din grădină şi sunt de obicei înconjurate de un gard înalt, prin care nu se vede nimic. De asemenea, un gard viu cu foliaj dens vă poate oferi intimitatea necesară pentru a face o baie reconfortantă în aer liber, ferit de privirile străine.

Un colţ al grădinii – loc de joacă pentru copii

Dacă sunteţi nişte părinţi fericiţi, puteţi transforma grădina într-un loc de joacă pentru copii. Cu siguranţă, întreaga grădină ar putea fi prea mult, dar unul dintre colţurile grădinii este perfect pentru asta. De exemplu, puteţi construi un leagăn pentru copii sau, de ce nu, imitaţia unei căsuţe din poveşti? Acestea sunt apreciate chiar şi de adulţi, dar în special de cei mici, mai ales când în preajmă se află şi o cutie plină cu nisip. O trambulină, unde copiii pot ţopăi întreaga zi, oferă o idee la fel de năstruşnică.

Instalarea unei fântâni într-un colţ al grădinii

În orice grădină care se doreşte a fi relaxantă, apa nu trebuie să lipsească, fiind un element de design special. Dacă bugetul vă permite, atunci puteţi proiecta o caracteristică frumoasă de apă într-un colţ al grădinii. Fie că este vorba de o fântână arteziană, de o mini-cascadă sau de un mic izvor ţâşnind dintre pietre – alegerea este captivantă.

Caracteristicile de apă sunt, fără discuţie, elemente de dinamizare ale spaţiului şi au întotdeauna un efect fascinant în grădină. Dacă doriţi să ascundeţi un eventual colţ inestetic al grădinii în spatele unui element decorativ, atunci o caracteristică de apă oferă o soluţie excelentă.

Un mic iaz într-un colţ al grădinii

Dacă spaţiul grădinii este suficient, în colţul acesteia se poate crea un iaz de grădină. Acesta nu trebuie să fie neapărat rotund, diversele forme geometrice arată foarte modern şi sunt perfecte dacă doriţi să proiectaţi un iaz într-un colţ al grădinii. Oricum, un iaz clasic de grădină, cu pietre pe margine, va rămâne mereu captivant. Dacă grădina se află pe un teren în pantă, atunci puteţi construi chiar şi o mini-cascadă.

Explozie de culoare într-un colţ al grădinii

Colţul grădinii nu va arăta niciodată gol şi inestetic dacă îl amenajaţi în mod corespunzător. Plantele şi florile oferă pete minunate de culoare în grădină şi pot fi plantate aproape oriunde în această zonă. Principala dvs. grijă este să alegeţi speciile potrivite pentru fiecare locaţie.

Într-un colţ al grădinii, lumina soarelui este de multe ori puţină sau deloc, realitate ce exclude din start alegerea unor plante iubitoare de soare, din lista de opţiuni. Din fericire, există numeroase plante cu flori frumoase şi plante perene ce se dezvoltă excelent în umbră sau în umbră parţială. Să ne reamintim împreună câteva varietăţi de plante potrivite acestei locaţii.

Colţurile de grădină poziţionate pe partea de nord a unui perete sunt considerate locaţii pe jumătate umbrite. Într-un astfel de spaţiu, pot prospera multe plante cu flori, cum ar fi bujorii şi zambilele. Fuchsiile, anemonele şi hortensiile se simt, de asemenea, confortabil într-o astfel de locaţie şi oferă o alegere potrivită pentru un decor viu colorat.

Ceva mai dificil este într-o locaţie umbroasă non-stop, sub coroana copacilor ajunşi la maturitate. Nu este numai lipsă de lumină acolo, dar există şi o concurenţă din punct de vedere al rădăcinilor. Pomii maturi au un sistem radicular care se întinde sub pământ pe o suprafaţă similară coroanei şi fac plantarea destul de complicată. Pentru o astfel de locaţie sunt utilizate, în principal, plantele perene cum ar fi feriga sau spânzul. Acestea pot adăuga unele accente verzi sau de altă culoare într-un colţ al grădinii.

Oricine doreşte mai multe flori, poate planta anemone de toamnă şi crini. Vestitorii primăverii, cum ar fi brânduşele sau ghioceii, sunt o alegere bună pentru începutul revenirii la viaţă a grădinii. Un proiect în regie proprie pentru un colţ al grădinii, de exemplu, este crearea unui pat de flori original care se asortează perfect cu orice mediu înconjurător. Patul poate fi proiectat stratificat, pe mai multe niveluri şi plantat cu diferite plante abundent florifere.

Idei practice pentru un colţ al grădinii

Unii proprietari de grădini decid, de asemenea, să poziţioneze coşul de gunoi sau recipientul de compost într-un colţ al grădinii. Deşi aceasta este o idee foarte practică, în cele mai multe cazuri nu arată deloc bine. Dacă doriţi să creaţi un coş de gunoi sau un compostor într-un colţ al grădinii, încercaţi să mascaţi recipientele cât mai bine.

De exemplu, puteţi construi un fel de cuşcă pentru gunoi şi apoi să proiectaţi un micuţ pat de flori deasupra. Pentru grămada de compost, puteţi construi un container potrivit, care nu se evidenţiază şi ascunde compostul într-un mod original. Concluzionând, sperăm că acest articol v-a inspirat măcar o idee potrivită pentru proiectarea propriului dvs. colţ de vis al grădinii.


Leave a comment