Regina nopții, floarea care înmiresmează grădinile în serile de vară

Regina nopții, floarea care înmiresmează grădinile în serile de vară

Obișnuim să ne alegem cu grijă florile care să ne înfrumusețeze grădina sau balconul, și, de obicei, acordăm atenție doar plantelor care sunt înflorite sau pe parcursul zilei, ignorând pe cele care își deschid petalele seara sau noaptea.  Cu un nume foarte sugestiv, “Regina nopții” înflorește seara, pe răcoare, și rămâne așa până la răsărit. Însă nu doar florile sale o fac să fie preferata multor grădinari, ci faptul că are un miros foarte plăcut și puternic care se menține pe toată durata nopții.

Regina nopții, floarea cu parfum îmbătător

Florile “Reginei nopții” se deschid seara, de unde vine și numele, iar acestea rămân deschise până dimineața, la răsărit. În tot acest timp, floarea răspândește un parfum plăcut și puternic.

“Nicotiana alta” este numită și “Tutunul ornamental”, “Tutunul înaripat”, sau “Tutunul iasomie” și face parte din familia Solanaceae, fiind o plantă perenă, originară din America de Sud. Regina nopții se cultivă în grădini, terase, în parcuri și chiar în ghivece sau jardiniere.

Regina nopții înflorește începând din luna iunie și, dacă vremea permite, va rămâne așa până în octombrie, însă planta nu rezistă la temperaturi de – 5ºC. Floarea trebuie udată la bază, în fiecare seară, în zilele secetoase.

Floarea sa are formă de trompetă de circa 8 – 10 cm, având cinci lobi. Aceasta poate avea mai multe culori, cea mai frecventă este cea albă, dar regina nopții poate fi și galbenă, roșie, roz, mov și, uneori, aceeași floare poate avea mai multe culori.

Însămânțare și îngrijire

Grațioasă și parfumată, regina nopții are nevoie de o îngrijire minimă pentru a ne bucura cu florile și, în special, cu parfumul ei îmbătător. Aceasta se înmulțește prin semințe sau tuberculi. Înainte de plantarea semințelor, dacă optăm pentru această metodă de înmulțire, este bine ca acestea să stea în apă 8-12 ore înainte. Cert este că floarea este puțin pretențioasă și, de cele mai multe ori, procedeul de însămânțare este unul reușit, iar o plantă produce multe semințe. Îi este prielnic un sol umed, bine drenat, cu un pH cu valori între 6,1 – 7,8, iubește soarele, dar suportă și umbra.

Totuși, aceasta nu rezistă la temperaturi sub – 5ºC, de aceea se recomandă scoaterea tuberculilor din pământ și păstrarea lor în ghivece, până primăvara, urmând ca în luna aprilie acestea să poată fi plantate în grădină.

Însămânțarea în jardiniere se poate face începând cu sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, răsadurile putând fi scoase afară în aprilie, acestea fiind apoi răsădite în grădină. Important este ca noaptea temperatura să nu fie foarte rece. În cazul în care însămânțarea are loc direct în grădină, creșterea plantei are loc un timp mai îndelungat, iar răsadurile se pun la o distanță de 20-30 cm.

Planta are tulpini puternic ramificate la bază și ajunge la înălțimi de până la 1,5 metri, de aceea se recomandă ancorarea ei pe un suport.

Regina nopții preferă soarele, de aceea este de preferat să fie poziționată în astfel de locuri. De altfel, la umbră nici nu prea înflorește. Este indicat să fie bine udată în zilele mai secetoase, însă acest lucru trebuie făcut cu grijă, încercând să evităm udarea frunzelor, lucru care o predispune la îmbolnăviri. Asemenea petuniilor, se recomandă înlăturarea acelor frunze care sunt uscate pentru a stimula înflorirea, la fel se poate proceda și cu cele de la bază. La fel cum se poate proceda și la petunii, după ce nu mai înflorește, planta poate fi tunsă la 20 cm deasupra pământului pentru a o determina să înflorească din nou.

În ajutorul plantei poate fi folosit un îngrășământ pentru flori de grădină. Semințele se păstrează în pungi de hârtie, la loc întunecos și răcoros.

În general, grădinarii știu că regina nopții care are florile mai deschise la culoare are un miros mai puternic decât cele care au petale de alte culori. De aceea, cele mai frecvente sunt cele albe.

Remediu naturist

Potrivit unor studii, regina nopții este bogată în alcaloide, flavonoide și triterpine, ceea ce îi conferă proprietăți antispasmodice, antioboseală, antibacteriene, antimicrobiene și antivirale. De asemenea, tuberculuii negri conțin substanțe purgative, diuretice și antiparazitare.

Regina nopții este folosită  și în tratarea infecțiilor urinare, a hepatitei, a gripei, dizenteriei, a orionului, a afecțiunilor cutanate , dar și ca vermifug, în special în Asia și în America de Sud.  Locuitorii din Nepal folosesc însă frunzele pentru tratarea abcesului sub formă de cataplasme. Semințele sunt întrebuințate în industria cosmetică pentru a trata eczemele și scabia, iar sucul proaspăt de petale de regina nopții tratează herpesul.

Întreaga plantă conține nicotină, fiind numită și “Tutun ornamental”, “Tutun înaripat”, sau “Tutunul iasomie”, care este folosit ca insecticid.


Leave a comment